Oorsprong

Eind jaren tachtig ontstond er bij Vivienne Elanta en John Croft (Australie) een droombeeld over het verbinden van twee werelden: De wetenschappelijke en die van de Aboriginals. Sneller dan gedacht was er het eerste idee van het projectwiel waarbinnen vier kwadranten samen kwamen. Vier windrichtingen. Vier elementen. Vier typen mens. Vier verbindingen.

Binnen het wiel ontstonden twaalf stappen die elk ook weer op hun eigen manier in verbinding stonden met elkaar. Het wiel lieten ze tegen de klok in draaien. Als symbool voor haar oorsprong. Droomtijd (kairos) en Lineaire tijd (chrono’s) werd een belangrijk element binnen Dragon Dreaming en de werkvormen die ze ontwikkelden.

Vivienne en John waren beiden oprichters van de Australische Gaia Foundation, waarbinnen gekozen was voor een werkwijze met drie fundamentele uitgangspunten die meegenomen werden naar Dragon Dreaming projecten:

  1. Persoonlijke Groei
  2. Community Building
  3. Dienstbaarheid aan de Aarde.

Vivienne was zeer geïnspireerd en werkte samen met Joanna Macy, een eco-filosoof met een boeddhistische achtergrond. Onder andere door dit contact ontstond de basis van de werkvorm ‘Pinakarri’.

“The odd thing was, no matter how much time he saved, he never had any to spare; in some mysterious way, it simply vanished. Imperceptibly at first, but then quite unmistakably, his days grew shorter and shorter.” (Momo 65)

In Australie is de relatie met de Aboriginals gevoelig en gespannen. Vivienne maakte wel contact. Ze volgde cursussen in Noongar taal, organiseerde acties voor de gezondheid van de aarde, en was betrokken bij veel community opbouw.

John werkte als sociaal wetenschapper met honderden mensen die in tribes wonen in Australie en Papoea Guinea. Mocht je hem ooit ontmoeten, vraag dan naar zijn ervaring waarbij hij zeven dagen en nachten niet slapen mocht tijdens een ritueel in Guinea waar jongens mannen worden. Of vraag hem naar het experiment waarbij hij dertig dagen zonder tijd leefde. Of naar het verhaal van de geboortesteen van de Aboriginals in Perth.

John is een encyclopedie aan kennis en verhalen. Hij en Vivienne werkten jaren lang als stel aan de ontwikkeling van Dragon Dreaming. Totdat Vivienne in 2006 na een kort ziekbed stierf. John verbleef daarna een aantal jaar in Duitsland in een eco-village, en op die manier is Dragon Dreaming langzaam Europa binnen gestroomd.

10433139_637796039635229_4203382507445774968_n

John & Lara Kastelic (Slovenian Trainer) tijdens de train-de-trainer in Slovenie juni 2014.